taaltrainingen NT2 sinds 2009 – Nederlands als tweede taal in Nijmegen 

De taallessen  of -trainingen Nederlands in Nijmegen van Utile Dulci T&C kenmerken zich door een combinatie van praktijkgericht onderwijs en een informele leerstijl. De nadruk in de lessen ligt op mondeling oefenen van de aangeboden leerstof. Daarnaast wordt materiaal aangeboden om zelf met de Nederlandse taal te oefenen (lezen, luisteren en schrijven). Door de informele oefensituaties ontstaat een dubbel leereffect. Spelenderwijs leren verenigt het nuttige en het aangename.

De taaltrainingen van Utile Dulci T&C kunnen naar wens individueel of in groepen plaats vinden, online of persoonlijk. 

Individuele training op maat of individuele lessen op elk niveau voor elke persoon of werknemer met maximale flexibiliteit. Samen bespreken we het programma dat het beste past bij jouw huidige niveau, jouw taalleerbehoeften en praktische details zoals plaats, tijd, frequentie en duur. Door de persoonlijke aanpak, rekening houdend met jouw achtergrond en professionele omstandigheden, streven wij naar het hoogste rendement op jouw leerprogramma. De lessen kunnen online gegeven worden, bij Utile Dulci of bij jou op het werk. Neem gewoon contact met ons op.

Geen groepscursussen tot december 2023. In onze groepen van maximaal zes personen moeten de deelnemers ongeveer hetzelfde beginniveau, leerdoel en leertempo hebben. Dit wordt in een kennismakingsgesprek bepaald. De groepslessen vinden plaats op de locatie van Utile Dulci of online wanneer gewenst.

Voor bedrijven kunnen in-company-trainingen worden samengesteld, waarbij het lesmateriaal kan worden afgestemd op uw bedrijfssituatie. Neem contact op om vrijblijvend uw wensen of uw in-house training op maat te bespreken.

Voor onderstaande groepscursussen kan worden ingeschreven na een kort persoonlijk gesprek (gratis en vrijblijvend). Neem contact op om een afspraak te maken.

Nederlands in Nijmegen (NT2) voor absolute beginners niveau 0-1 (Europees referentiekader A1)

Kennismakingslessen voor iedereen die Nederlands niet als moedertaal heeft. U raakt op deze cursus vertrouwd met de Nederlandse taal. U leert Nederlands: verstaan, spreken, lezen en schrijven. Er kan veel zelfstandig buiten de lessen worden gewerkt. U krijgt huiswerk. De nadruk in de lessen ligt op mondeling oefenen met vertrouwde onderwerpen die regelmatig in het gewone leven voorkomen. Na de cursus kunt u omgaan met de meeste situaties die zich kunnen voordoen op het werk, op school, in de vrije tijd etc.

Deze training bestaat uit 20/25 bijeenkomsten van 1,5 uur. De huiswerkbelasting bedraagt circa 2 uur per week. Docente: Thérèse Frankenhuis.

Start: -

 

Nederlands in Nijmegen (NT2) basiscursus niveau 1-2 (Europees referentiekader A2)

Basislessen voor iedereen die Nederlands niet als moedertaal heeft. U leert op deze cursus naast de grammatica van de Nederlandse taal: Nederlands verstaan, spreken, lezen en schrijven. Er moet veel zelfstandig buiten de lessen worden gewerkt. Houd rekening met 2 uur huiswerk per les. De nadruk in de lessen ligt op grammatica, woordenschat en uitspraak. Lezen en schrijven oefent u vooral in het huiswerk. Na de cursus kunt u vertellen over vertrouwde onderwerpen en anticiperen op ervaringen in vrije tijd en werk.

Deze training bestaat uit 20/25 bijeenkomsten van 1,5 uur. De huiswerkbelasting bedraagt circa 2 uur per week. Docente: Thérèse Frankenhuis.

Start: - 

 

Nederlands in Nijmegen (NT2) voor iets-gevorderden niveau 2-3 (Europees referentiekader B1)

Taaltrainingen voor gevorderde cursisten/ leerlingen. U leert op deze cursus naast de grammatica van de Nederlandse taal: beter Nederlands verstaan, spreken, lezen en schrijven. Er moet veel zelfstandig buiten de lessen worden gewerkt. De nadruk in de lessen ligt op oefenen met de structuur van complexere zinnen. Na de cursus kunt u vertellen over vertrouwde onderwerpen, ervaringen, gebeurtenissen, dromen, verwachtingen en ambities. Ook leert u beter uw redenen, mening of uitleg te geven en uw plannen te beschrijven. Deze cursus is een beperkte voorbereiding op het officiële Staatsexamen programma II.

Deze training bestaat uit 20/25 bijeenkomsten van 1,5 uur. De huiswerkbelasting bedraagt circa 2 uur per week. Docente: Thérèse Frankenhuis.

Start: -

 

NT2 Training Staatsexamen, programma II (Europees referentiekader B2)

Deze cursus is voor iedereen die van plan is om deel te nemen aan het officiële Staatsexamen Nederlands als Tweede Taal, programma II. Dit examen is bedoeld voor hen die willen studeren in hoger onderwijs (HBO of universiteit) of willen werken in hogere functies op de arbeidsmarkt.

Om goed voorbereid te zijn richten wij ons in de cursus op het staatsexamen zelf. Tijdens de cursus ontvangt u informatie over hoe het examen gaat. Er zal speciaal voor het examen getraind worden in de vier onderdelen van het examen lezen, schrijven, luisteren en spreken. Bij deze training maken we daarom ook gebruik van oude examens. U leert strategieën over hoe u het beste kunt werken. Tevens krijgt u feedback op de door u te maken schrijf- en spreekopdrachten. De taalvaardigheid van de cursisten moet bij het begin van de cursus al op een hoog niveau zijn. 

Let op:

 • De kosten voor het Staatsexamen zelf bedragen € 45 per deelvaardigheid, dus in totaal € 180,-; deze kosten zijn NIET bij de cursusprijs inbegrepen.

Deze training bestaat uit 20/25 bijeenkomsten van 1,5 uur. De huiswerkbelasting bedraagt circa 2 uur per week. Docente: Thérèse Frankenhuis.

Start: -

 

Nederlands in Nijmegen (NT2) voor gevorderden (Europees referentiekader B1-B1++)

Voor deze cursus beschikt u al over alle basiskennis van het Nederlands. U kunt het Staatsexamen NT2, programma 2 met succes doen, maar u wilt geïnspireerd en gestimuleerd worden om bezig te blijven met de Nederlandse taal. U hebt geen behoefte aan uitleg van grammaticaregels, maar wel aan een flinke uitbreiding van uw woordenschat en verfijning van uw communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. In deze cursus oefent u onder meer met schrijven, zinsintonatie en uitdrukkingen. Het lesmateriaal ontvangt u tijdens de cursus. Daar zijn geen verdere kosten aan verbonden. 

Deze training bestaat uit 20/25 bijeenkomsten van 1,5 uur. De huiswerkbelasting bedraagt circa 2 uur per week. Docente: Thérèse Frankenhuis.

Start: -

 

Het neusje van de zalm voor echte anderstalige gevorderden (Europees referentiekader B2)

U spreekt goed Nederlands. U hebt het Staatsexamen NT2, programma 2 succesvol afgerond, maar u wilt geïnspireerd en gestimuleerd worden om bezig te blijven met de Nederlandse taal. U hebt geen behoefte aan uitleg en expliciete oefening van grammaticaregels, maar wel aan een flinke uitbreiding van uw academische woordenschat en verfijning van uw communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. Daarbij wilt u zich meer verdiepen in de Nederlandse cultuur, in de ruimste zin.

De vaardigheden lezen en schrijven worden grotendeels zelf voorbereid in eigen studietijd. In de cursus bestudeert u langere, ook literaire teksten geselecteerd rond de thema's: geschiedenis, staatsinrichting en cultuur. U bent daarnaast bereid een voordracht of een presentatie te houden over een onderwerp dat binnen de genoemde thema's valt. Het lesmateriaal ontvangt u tijdens de cursus. Daar zijn geen verdere kosten aan verbonden. 

Deze training bestaat uit 20/25 bijeenkomsten van 1,5 uur. De huiswerkbelasting bedraagt circa 2 uur per week. Docente: Thérèse Frankenhuis.

Start: -.

  

Leren Solliciteren

Door iets te doen, leer je het meest. In 12-15 lessen train je daarom vooral door middel van het doen van leuke oefeningen. Zo leer je natuurlijk hoe jij jezelf kan presenteren en hoe jij je kunt voorbereiden op het voeren van een sollicitatiegesprek. En je krijgt veel tips en voorbeelden. Aan bod komt in ieder geval:

 1. Hoe vind je een baan?
 2. Effectief zoeken, effectief solliciteren
 3. On-line solliciteren
 4. Het Curriculum Vitae (CV)
 5. De sollicitatiebrief - hoe ga je te werk?
 6. De open-sollicitatiebrief
 7. De afwijzing
 8. Het sollicitatiegesprek
 9. Assessments en andere tests
 10. Aanbieding van een werkgever: aannemen of afwijzen?

Voor deze training is geen voorkennis nodig. Deze cursus is geschikt voor starters én gevorderden op de arbeidsmarkt. Je hoeft geen boeken te kopen. Docente: Thérèse Frankenhuis.

Start: -

  

Zakelijk Nederlands voor anderstaligen (NT2)

U werkt nu al een tijdje in Nederland en u merkt u dat uw taalkennis niet voldoende is? U kunt zich goed verstaanbaar maken en mensen begrijpen u ook wel, maar tijdens formele gesprekken en correspondentie loopt u tegen een aantal praktische problemen aan. Meestal corrigeren uw collega’s u niet. Na deze cursus kunt u beter Nederlands spreken: in een werkoverleg, bij het (telefonisch) contact met klanten, bij jezelf presenteren enz. Ook is er aandacht voor schrijfvaardigheid: bijvoorbeeld voor het schrijven van e-mails en brieven, het maken van verslagen en rapporten. Er moet veel zelfstandig buiten de lessen worden gewerkt. U krijgt huiswerk. Lesthema's zijn: culturele verschillen, telefoneren, vergaderen, zakelijke presentaties, onderhandelingen, solliciteren, pitchen, feedback geven, speechen en juridische taal. Voor anderstaligen die in een zakelijke omgeving werken of willen werken. Instapniveau: NT2-niveau 3/ Europees Referentiekader B2. Deze training bestaat uit 20/ 25 bijeenkomsten van 1,5 uur. De huiswerkbelasting bedraagt circa 2 uur per week. Docente: Thérèse Frankenhuis.

Start: -

  

Schrijfvaardigheid voor anderstalige gevorderden (NT2)

Deze cursus is bestemd voor studenten die de gevorderdencursus hebben afgerond of ergens anders een zeer goede verbale en grammaticale kennis van het Nederlands hebben opgedaan. U wilt uw schrijfvaardigheid perfectioneren. Er wordt enerzijds aandacht besteed aan het opstellen van goede formele brieven en andere (zakelijke) teksten, anderzijds wordt er dieper ingegaan op grammaticale aspecten op woord-, zins- en alineaniveau. De cursus is intensief en u moet rekenen op circa 2 uur huiswerk per week. Na deze cursus zult u met veel meer zelfvertrouwen en plezier goede teksten schrijven. Docente: Thérèse Frankenhuis.

Start: -

 

Improvisatie voor anderstaligen én andere belangstellenden

Een serie van vier workshops improvisatietheater voor anderstaligen. Tekst is niet belangrijk, leer improviseren. Durf te spelen en verbeter zo je presentatievaardigheden (ook handig op je werk). Je leert alle basisbeginselen van improvisatietheater maar we maken vooral plezier. Dus neem die uitdaging aan en kom spelen. Docente: Thérèse Frankenhuis.

Datum -. 

Lekker lezen - samen boeken lezen in de leesgroep Nederlandstalige literatuur (NT2 boekenclub, tweewekelijks)

Voor iedereen die van lezen houdt en leeservaringen met anderen wil delen. Deze cursus is bedoeld voor anderstaligen die redelijk goed Nederlands kunnen (minimaal B1-niveau), maar is ook toegankelijk voor andere geïnteresseerden. Tijdens de bijeenkomsten lezen en bespreken we samen boeken uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur. Wat vind je mooi in een boek? Wat ontroert je, hoe zet het je aan het denken? Wij praten daarover met elkaar. Misschien bespreek jij een zelfgekozen roman? Omdat de cursus bedoeld is voor anderstaligen, mag je ook correcties op uitspraak verwachten. In de vrije tijd lees je zelfstandig een deel van het boek.

We bezoeken buiten de cursus gezamenlijk twee theatervoorstellingen en/ of films in relatie tot het boek (de toegangskosten zijn voor eigen rekening). Alle boeken die we gaan lezen zijn aanwezig en kunnen van de docent worden geleend.

Deze training bestaat uit 10/12 bijeenkomsten van 1,5 uur, elke twee weken. De huiswerkbelasting bedraagt circa 2 uur per week. Docente: Thérèse Frankenhuis

Start: eerste week van februari 2024

 

Lekker lezen - samen literatuur lezen in de leesgroep Nederlandstalige literatuur (NT2 literatuurgroep tweewekelijks)

Voor iedereen die van lezen houdt en leeservaringen met anderen wil delen. Deze cursus is bedoeld voor anderstaligen die goed Nederlands kunnen (B2-niveau), maar is ook toegankelijk voor andere geïnteresseerden.We zullen boeken uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur behandelen. Tijdens de bijeenkomsten lezen en bespreken we deze zomer samen het boek De Ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch. Het boek wordt door recensenten en ook door Mulisch zelf gezien als zijn magnum opus, zijn grootste en belangrijkste werk. De ontdekking van de hemel werd door de lezers van NRC Handelsblad verklaard tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden. Omdat de cursus bedoeld is voor anderstaligen, mag je ook correcties op uitspraak verwachten. In de vrije week lees je zelfstandig een deel van het boek. Wat is het thema? Wat vind je van de stijl? Wij praten daarover met elkaar maar je krijgt ook toelichting op de diepere lagen van het boek. Het boek is aanwezig en kan van de docent worden geleend.

Deze training bestaat uit 10/12 bijeenkomsten van 1,5 uur, elke twee weken. De huiswerkbelasting bedraagt circa 2 uur per week. Docente: Thérèse Frankenhuis

Start: -

 

Hussen met je neus ertussen - C1-cursus voor zeer ver-gevorderden VERNIEUWD

Utile Dulci T&C is zeer trots op deze nieuwe cursus voor zeer ver-gevorderden. In deze cursus gaan we veel oefenen met de moeilijkste aspecten van de Nederlandse taal. Hierbij richten we ons bijvoorbeeld op de spelling van moeilijke woorden, samenstellingen en de betekenisverschillen van woorden die op elkaar lijken. Daarnaast gaan we zelf teksten en misschien ook gedichten schrijven. Ook ga je een presentatie of een lesonderdeel verzorgen voor jouw medecursisten. Deze cursus is daarom alleen toegankelijk voor mensen die actief willen deelnemen en een goede leesvaardigheid hebben.

Deze training bestaat uit 25 bijeenkomsten van 1,5 uur. De huiswerkbelasting bedraagt circa 2 uur per week. Docente: Thérèse Frankenhuis.

Start: -